Hogyan készül a valódi szappan?

Bepillantunk a kulisszák mögé és megnézzük, hogyan készül a világ egyik legjobb natúrszappanja, a Nesti Dante.

natúrszappan
szappan

A szappan a legrégebb óta gyártott tisztálkodóeszköz és a mai napig sem találtak fel ennél jobbat. Persze a módszerek, alapanyagok és a késztermék is sokat változott a kezdetek óta, de lényeg azonos maradt.

A legrégebbi forrás szappanszerű tisztálkodószerről kr.e. 2800-ból származik Babilonból. A modern kori szappangyártást a XVII. századtól eredeztetik, amikor XIV. Lajos francia király – a Napkirály – királyi rendeletben szabályozta a szappankészítés folyamatát. Innentől kezdve beszélünk marseille-i szappanról és ilyen módszerrel készült szappanról. Ezt a módszert vették át és fejlesztették tovább Olaszországban, ahol “marsiglia” néven ismerik. A Nesti Dante is ezzel a módszerrel készül.

A marseille-i szappan lényege, hogy csak növényi olajokat tartalmazhat és a lassú főzéssel készítik a szappant. A szintetikus alapanyagok előretörésével a hagyományos marseille-i szappangyártás, mely Provence-re annyira jellemző volt, az 1940-es évekre komoly válságba került és a korábbi több mint 100 szappankészítő műhelyből ma már csak 5 maradt a régióban, aki autentikus módon készíti a szappant és így jogosult a név használatára.

Külön érdekesség, hogy épp ebben az időszakban, 1945-ben lépett a színre Firenzében Dante Nesti és készítette el első natúrszappanját. Ő is a hagyományos, lassú főzési módszert választotta és tökéletesítette. Az első szappanjai még a hentestől kapott maradék faggyúból készültek, de hamarosan áttért a növényi olajokra.

Mi a titka a továbbfejlesztett szappanfőzési módszernek?

A Nesti Dante szappanfőző mestereinek hitvallása szerint a szereteten és gondoskodáson kívül – mely egyben szlogenjük is – a kiváló minőségű alapanyag a legfontosabb. A felhasznált olajok étkezési minőségűek, így a kész szappannak nincsen semmilyen “mellékillata”, amit erős utánillatosítással kell elfedni.

A marseille-i módszer szerint a szappan főzése során nem adhatnak hozzá illatanyagot, színezéket, bármilyen egyéb összetevőt a növényi olajon, són és szódán kívül.

A szappanfőzési eljárás során a nagy főzőüstökben készül a massza, 5 napig tartó alacsony hőmérsékletű, lassú, kíméletes főzéssel és 1 napig tartó pihentetéssel. Ezután a szappanmasszából szárítással kivonják a felesleges vizet és egy első préselésen megy át.

A második préselés alkalmával adják hozzá a hatóanyagokat és az illatanyagokat. Mivel a préselés során alaposan átkeverik a szappanmasszát, a késztermék minden része tartalmazza az illatanyagot, így az az utolsó szappanmorzsa elhasználásáig egyformán intenzív lesz.

A szappan a harmadik préselés alkalmával nyeri el végleges alakját és formáját.

Ez a három préseli fázis adja a Nesti Dante natúrszappanok keménységét és finom, selymes állagát.

Nesti Dante natúrszappan főzése https://www.youtube.com/watch?v=PK8qupiVwcE