Ekcéma és kézfertőtlenítő

A kézfertőtlenítők egyre elterjedtebb használatával növekszik azok száma, akik ekcémára panaszkodnak. Mit tehetünk az irritáció ellen?

Ekcéma a kézen https://www.everydayhealth.com/eczema/hand-eczema-dos-and-donts-for-cleansing/

Ekcémával élni önmagában sem kellemes, a hidegebb, őszi-téli időjárás csak fokozza a tüneteket és a kínokat. Így az előttünk álló időszak elég keservesnek tűnik az ekcémások számára.

Az ekcéma krónikus bőrgyulladás, melytől a bőr kipirosodhat, vagy kirepedezhet, esetleg erősen hámlik. Kiváltója lehet allergia, vagy valamilyen irritáló vegyi anyag is.

Az ekcéma miatt kirepedezik a bőr, így kaput nyitva a kórokozók előtt, ezért az ekcémások számára létfontosságú a kéz tisztántartása.

Mit tegyünk, hogy csökkentsük az irritációt?

Mosd meg a kezed a WHO ajánlása alapján:

Legalább 20 mp-ig alaposan mosd meg, különösen, ha előtte nyilvános helyen jártál, vagy köhögtél, tüsszentettél orrot fújtál.

Ne öblítsd le a kezed forró vízzel:

A közhiedelemmel ellentében a forró víz semmivel sem hatékonyabb a koronavírus ellen, mint a kézmeleg vagy langyos. Ellenben sokkal jobban kiszárítja a bőrt.

Krémezd be a kezed minden kézmosás után:

Valójában mindenkinek, minden kézmosás után kézkrémet kellene használnia, de ezt a lépést sokan kihagyják. Az ekcémások számára azonban nagyon fontos. A legjobb, ha a mosdó szélére kikészítjük a krémet, és tartunk egyet a táskánkban is. Ekcémások számára a zsírosabb, olajosabb kézkrémek használata a legjobb. (pl. argan olaj, shea vaj, kókusz olaj, kender olaj)

Ne aggódj, a kézkrém nem csökkenti a kézfertőtlenítő hatását!

Kézkrém használata ekcémás kézre

Használj kézfertőtlenítőt, ha szükséges:

Ha lehetséges, inkább moss kezet. De ha erre nincs mód, használj bőrkímélő kézfertőtlenítőt, amely ápoló összetevőket is tartalmaz, pl. aloe verat. A WHO ajánlása szerint a minimum 60% alkohol tartalmú kézfertőtlenítők hatékonyak koronavírus ellen. Ugyanakkor alkohol és alkohol között is van különbség: kerüld az etanol tartalmúakat, ezek irritálják legjobban a bőrt.

Ebben a cikkben részletesen írtunk a témáról

Ne töröld vagy öblítsd le a kézfertőtlenítőt mielőtt megszárad:

Ha letörlöd vagy lemosod száradás előtt, nem ér semmit.

Hidratáld magad kívül-belül:

Zárt térben használj levegőpárásítót és igyál sok-sok vizet. A dehidratáció a bőr kiszáradásához (is) vezet, ami még érzékenyebbé teszi, ezáltal az ekcéma is könnyebben belobban.

És végül: Ne feledjük, hogy a koronavírus járvány idején az egyik legfontosabb dolog, amit a magunk és mások egészségéért megtehetünk, a megfelelő kézhigiénia. Ez az ekcémások számára nagyon nehéz lehet, de jelenleg nincs jobb megoldás.