Kézfertőtlenítő – igen vagy nem?

A vírustagadók után megjelentek a neten a kézfertőtlenítő-szkeptikusok is, úgyhogy itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

kézfertőtlenítő
kézfertőtlenítő

Szögezzük le mindjárt az elején, hogy a kézfertőtlenítő NEM helyettesíti az alapos és megfelelő technikával végzett szappanos kézmosást. De megvan a maga fontos helye és létjogosultsága a kézhigiéniában.

A szkeptikusok első számú érve a kézfertőtlenítőkkel szemben, hogy károsítják a bőrt, eltávolítják a bőrtvédő lipid réteget és a jó baktériumokat is. Ez részben igaz, de tehetünk ellene.

A hatékony kézfertőtlenítők – a WHO ajánlása szerint – minimum 60% alkoholt tartalmaznak, mert így képesek a COVID-19 vírus elpusztítására.

A hatékonyság érdekében mindig ellenőrizzük a választott kézfertőtlenítő alkoholtartalmát.

Tavasszal, amikor nem lehetett sehol sem kézfertőtlenítőt kapni, az emberek mindent megvettek, mert örültek, ha bármihez hozzájutottak. Most szerencsére van választék és készlet is mindenhol (egy darabig), így van lehetőségünk megtalálni a számunkra legjobbat. Mivel a kézfertőtlenítő nagyon kelendő árucikk (volt), mindenki, akinek volt megfelelő eszköze és bármilyen alkoholhoz hozzájutott, elkezdte gyártani. (Így készültek pl. pálinkából is kézfertőtlenítők.) Ebben az esetben is igaz, hogy jobb lenne, ha cipész a kaptafánál maradna, és bőrápolási termékeket csak kozmetikai gyárak készítenének, mert ott van meg hozzá a szaktudás, de a szükség törvényt bontott.

Az összetevők közül a legfontosabb az alkohol, – ahogy feljebb is írtuk – a kézfertőtlenítők minimum 60% alkoholt tartalmaznak, vagyis ebből van bennük a legtöbb. Nem mindegy azonban, milyen: a legolcsóbb, legkönnyebben elérhető alapanyag az etanol, ez azonban erősen maró hatású a bőrre, az isopropyl alcohol drágább, de bőrkímélőbb alternatíva.

A prémium kézfertőtlenítők gyártói azonban itt még nem álltak meg, azon kívül, hogy illatanyagot tesznek a keverékbe, olyan bőrápoló összetevőket is adhatnak hozzá, mint pl. az aloe vera és az édesgyökér. Így ezek a kézfertőtlenítők nem csak hogy nem bántják a bőrt, de ápolják is.

nacomi kézfertőtlenítő
http://www.andamon.com/2020/02/22/hogyan-vedekezz-koronavirus-fertozes-ellen/

Mikor használjunk kézfertőtlenítőt és mikor szappant?

Amikor csak lehet, használjunk szappant! Mindegy milyet, csak alaposan mossuk meg a kezünket.

Amikor erre nincs lehetőségünk, használjunk kézfertőtlenítőt! Nagyon jó szolgálatot tehet bevásárlásnál, tömegközlekedésen, lift használata után, stb.

Sokan, akik elutasítják a kézfertőtlenítőket, arra hivatkoznak, hogy ha úton vannak, vigyáznak, de amint hazaérnek alaposan kezet mosnak. Ezzel az elmélettel az a gond, hogy a hazafelé vezető úton is rengeteg dolgot megérintünk: a járművek kapaszkodóját, a saját autónk belsejét, a ruháinkat, a kulcsunkat, a saját ajtónk kilincsét, a telefonunkat, stb. Ezeken a felületeken a kórokozók meg tudnak tapadni és a felület tipusától függően hosszabb-rövidebb ideig képesek fertőzni is.

A különböző intézményekbe való belépéskor is gyakran kérik, hogy fertőtlenítsük a kezünket. Ennek az az oka, hogy jelenleg ez az egyetlen gyors és hatékony módszer arra, hogy biztosan megtiszítsuk a kezünket a kórokozóktól: egy üzletbe belépve ugye nem tűnik életszerűnek, hogy minden vevőt elkísérnek a mosdóba kezet mosni? Iskolában elvileg megvan a lehetőségük a gyerekeknek azonnal kezet mosni. De egyrészt már akkor be is vitték a kórokozót az épületbe, amikor megfogják a csapokat, kilincseket, másrészt kinek lenne kapacitása ellenőrizni, hogy az első út tényleg oda vezet és valóban alapos kézmosás történt?

Könnyen belátható, hogy bár a kézfertőtlenítő használata nem kellemes és macerás is, de az előnyök messze felülmúlják a hátrányokat.

Fontos tudni, hogy ha a kezünk láthatóan piszkos, a kézfertőtlenítő nem tudja kifejteni hatását. Ilyenkor mossunk alaposan kezet.

#mossatok_kezet