kozmetikai üzlet

A koronavírus megváltoztatja a szépségipart (IS)?

Hogyan reagáljunk a változó vásárlói igényekre? – Natúrkozmetikai trend 2020

A 2000-es évek első két évtizede egyértelműen a “természetes” vagy “natúr” vagy “tiszta” márkák előretörését jelentette. A 2019-es Cosmoprofon még soha annyi “zöld” márka nem állított ki, mint korábban. (Erről itt írtunk.)

A 2020-as év sok szempontból fordulatot hozott: az évet a koronavírussal kezdtük és valószínűleg azzal is fogjuk befejezni. Mindannyian reméljük, hogy mihamarabb visszatérhetünk a szokott normális életünkhöz, azonban már sok szakértő hangoztatja, hogy ez az új normális más lesz, mint a korábbi.

A Mintel elemzése szerint a natúrkozmetikai piac trendje:

A vásárlók továbbra is keresik a natúr összetevőket, ez lassan alap elvárássá vált. Azonban ezek mellett keresik a hatékony termékeket. A legfontosabb vásárlói szempont a termék hatékonysága. Ezért a termékfejlesztés legfontosabb iránya a biztonságos, natúr és minél hatékonyabb összetevők megtalálása.

kozmetikai üzlet
Various products on shelves at cosmetics store Blurred image.

Ezt a trendet borította fel némiképp a koronavírus járvány. A szépségápolási és napi tisztálkodási cikkek (BPC termékek) vásárlói számára a legfontosabb szempont a biztonság lett. Míg korábban a natúr termékek vásárlói egészségügyi okokból elutasították a mesterséges összetevőket és tartósítószereket, ez a trend megváltozni látszik. Még a natúr termékek vásárlói is hajlamosabbak elfogadni a szintetikus tartósítószereket cserébe a nagyobb biztonságért. A koronavírus miatti aggodalom fokozta a biztonságos csomagolásra irányuló igényeket is.

A natúrtermékek gyártói számára ez több irányban is kihívást jelent:

  • olyan új összetevők megtalálása, mely alapkoncepciójukba beleillik és válaszol a vásárlók nagyobb biztonságra és hosszabb szavatossági időre irányuló elképzeléseibe
  • olyan új csomagolások megtalálása, melyek a felhasználói élményt nem károsítva biztosítják a termék érintetlenségét.
  • edukáció a vásárlók számára, elmagyarázva az új összetevőket, a lejárati időket és a termékbiztonságot.

Az egyik érdekes natúrkozmetikai trend 2020-ban:

A koronavírus fertőzéstől való aggodalom a por állagú, víz nélküli termékek irányába mozdítja a vásárlókat. Erre az vásárlói igényre válasz az ún. “pucér” vagy száraz tusfürdő, illetve a por állagú maszkok illetve a tradicionális szappanok.

Nacomi ghassoul maszk
Ghassoul marokkói lávaagyag maszk

Mit tehetünk mi magunk a saját üzletünkben?

  • Igyekezzünk kielégíteni a vásárlói igényeket a “száraz” termékekre
  • Az üzletben minden rendelkezésre álló módon törekedjünk a biztonságra. Tegyünk ki kézfertőtlenítőt és buzdítsuk a vevőket a használatra.
  • A gyakran használt felületeket (kilincsek, pult, kártyalehúzó, teszterek) fertőtlenítsük minél többször.
  • Edukáljunk! Magyarázzuk el a vevőnek, miért biztonságosabbak a száraz termékek.